Каталог матеріалів

Урок №18 з української мови для 6 класу за Н. Голуб - Словотвір — розділ мовознавства і джерело збагачення мови

 «____»___________.20___ року

Конспект уроку Української мови за підручником «Українська мова». Автори: Голуб Н.Б., Горошкіна О.М.» для 6 класу.

 

Урок №18. Словотвір — розділ мовознавства і джерело збагачення мови

 

Мета: ознайомити із поняттям словотворення, вчити визначати в словах закінчення, суфікси та префікси; розрізняти форми одного й того ж слова та спільнокореневі слова; вчити розв’язувати тестові завдання; розвивати зв’язне мовлення (усне та письмове) та творчі здібності; обґрунтовувати важливість бережного ставлення до мови; формувати компетентність спілкуватися рідною мовою, соціальну, громадянську компетентності; виховувати повагу до рідної мови, до традицій своєї країни.

Очікувані результати: учень/учениця знає і пояснює поняття словотворення; визначає в словах закінчення, суфікси та префікси; розрізняє форми одного й того ж слова та спільнокореневі слова; розв’язує тестові завдання; розуміє та відтворює зміст почутого повідомлення, толерантно реагує, використовуючи формули мовного етикету, етично висловлює власне ставлення до почутого в усній та письмовій формі.

Обладнання: мультимедійний комплект

Хід уроку

Організаційно-мотиваційний етап

Слайди 1-3.

Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети уроку.

III. Актуалізація опорних знань.

Слайд 5. Перевірка домашнього завдання.

Слайд 8. Слово дня.

Слайд 9. Робота з епіграфом.

Слайд 10. Пригадуємо.

Слайд 11. Шукаємо відповіді на запитання.

Вивчення нового матеріалу

Слайди 12-13. Прочитайте текст, назвіть ужиті в реченнях форми слова. Визначте, якими граматичними ознаками вони різняться. Випишіть спільнокореневі слова. Позначте в них корені. Без якої значущої частини не можуть бути повноцінними слова? Розкажіть, як ви розрізняєте форми одного слова та спільнокореневі слова.

Слайд 14. Перевір себе.

Слайд 15. Вправа «Трибуна думок».

Слайд 16. Запам’ятай.

Слайд 17. Гімнастика для очей.

Слайд 18. Розберіть за будовою слова. Визначте, це форми слова чи спільнокореневі слова. Які фонетичні процеси відбуваються?

Слайд 19. Мовознавці іноді пояснюють лексичне значення через спільнокореневе слово, наприклад: «цукорниця» — посуд для цукру. Використовуючи цей спосіб, поясніть значення поданих слів. Визначте, як вони утворилися.

Слайд 20. Проілюструйте значення префікса пере- прикладами з правого стовпчика. Доповніть перелік слів із префіксом пере-.

Слайд 21. Прочитайте речення. Знайдіть у них антоніми. Яка значуща частина

слова робить їх протилежними за змістом?

Слайд 22. Висловіть припущення, коли виникли наведені слова. За допомогою яких значущих частин? Як ви розумієте значення їх? Які події спричинили виникнення цих слів? Про яку ознаку мови це свідчить?

V. Закріплення вивченого

Слайд 23. Тестове завдання.

Слайд 24. Рефлексія. Вправа «Відкритий мікрофон».

Слайд 25. Пояснення домашнього завдання.

Коментарі до даного матеріалу поки відсутні